Túrázás vagy bármely sport, új hobbi is lehet a rehabilitáció része

A függőségekkel küzdők számára, ha változtatni akarnak az életükön, az első lépés mindig a függőség beismerése és a segítségékérés. Sokat számít, ha a terápiával egyidejűleg új hobbit vagy sportágat fedezünk fel, hogy ezzel is eltereljük figyelmünket a nehéz pillanatokban és nem utolsó sorban új barátokat, vagy sikerélményeket szerezzünk. Szomszédunk, aki gyógyult alkoholista, így talált rá a ping-pongra, amit nagyon megszeretett. Azóta is folyamatosan űzi, rendszeresen jár edzésekre, ahová időnként a gyerekeinket is magával szokta vinni. Ők is megszerették a ping-pongot, van is az alagsorban egy asztal felállítva, ahol órákat tudnak játszani, versenyezni egymással.

Szomszédunknak komoly gondjai támadtak az alkohollal pár éve. Többször próbálkozott önerőből a leszokással, de mindig visszaesett. Ezért, számára csak olyan terápia jöhetett szóba, melyet a bentlakásos rehabilitációs intézetek kínálnak. Párja mindenben támogatta a folyamatos problémák ellenére, de a kezelés sikeres volt és mára már minden helyrejött. Végre a régi-új, nyugodt életüket élhetik.

Az alkoholelvonó helyszíneként a Felépülök Addiktológiai és Családterápiás Központ intézményét választották. Ez, ahogyan a neve is mutatja, egy olyan intézmény, mely alkohollal és egyéb függőségekkel küzdők számára nyújt segítséget. Alapítói maguk is érintettek a témában, hiszen vannak közöttük felépülő alkoholisták amellett, hogy profi addiktológusokról van szó. Ők olyan módszertant követnek a függőségkezelésben, melynek fontos része olyan szakemberek vagy önkéntesek alkalmazása a terápiában, akik saját tapasztalatokkal rendelkeznek. Egyébként ez egy külföldről átvett terápiás metódus, az úgynevezett Minnesota-modell.

Ennek egyik fő jellemzője, hogy szemlélete több oldalú, mely absztinenciára orientált, és a névtelen, 12 lépéses csoportok elvein alapul. A függőségre, mint elsődleges gyógyíthatatlan betegségre tekint, mely azonban tünetmentessé tehető. A betegség több síkon van jelen, fizikai, pszichológiai, szociális és lelki tényezők szintjén is megmutatkozik.

Gyógyulás a sokrétű Minnesota-modell segítségével

A Minnesota-modellben megvalósuló terápia összetett, számos elemet tartalmaz. Nagy hangsúlyt fektetnek a csoportos és egyéni konzultációkra, a családi tanácsadásra és a rekreációs és testi aktivitásra is. A kezelés célja tulajdonképpen az, hogy a függő személy felismerje, hogy változtatásra van szükség. Vagyis, hogy tisztázzák, melyek azok a pontok életvitelében és gondolkodásában, melyeket meg kell ahhoz változtatnia, hogy tünetmentesen élhessen tovább függőségével.

A Felépülök Családi Központban egyébként nemcsak a 28 napos bentlakásos program érhető el, hanem tartanak egyéni és családi konzultációkat is nemcsak az alkoholbetegek, de hozzátartozóik számára is. Az, hogy a függőséggel küzdő személynek mely kezelési formára van szüksége, általában az első találkozás alkalmával dől el. Ez az úgynevezett állapotfelmérés, amely budapesti, vagy veszprémi helyszíneken érhető el. Ekkor az addiktológus szakemberek azonosítják az alap problémát, illetve azt, hogy mennyire súlyosak a tünetek. Felmérik, hogy milyen társult családi-, egészségügyi-, jogi- és egzisztenciális következményei vannak a függőségnek. Számba veszik, hogy a kezdeti lépésekhez, majd a megoldáshoz milyen lehetőségek állnak rendelkezésre. Vagyis, milyen erőforrások adottak akár anyagi, akár bevonható szövetségesek, családtagok, ismerősök szintjén.

Előfordulhat, hogy a függőség olyan jellegű, melyben az alkohol elvonó szanatórium nem tud megfelelő segítsége nyújtani. Ez adódhat a beteg életkorából, egészségi állapotából, vagy egyéb tényezőkből. Ilyenkor sem kell kétségbe esni, mert a szakemberek mindenképpen ajánlanak olyan intézményt, ahol a terápia elkezdhető.

Szomszédunknak a 28 napos bentlakásos rehabilitációs intézetben elvégzett program hozta meg az áttörést. Azóta is sokat mesél terápiás élményeiről, és hálásan gondol vissza azokra, akik nélkül nem sikerült volna visszakapnia régi életét.